3 topmomenten tijdens een huwelijk

BLOG


De 3 topmomenten van een huwelijk


15 maart 2021

Hannah Vanderwaeren

Een huwelijk fotograferen geeft me altijd een enorme boost. Adrenaline en excitement ten top. Om dan nadien moe, maar voldaan, thuis te koemen. Wanneer ik nagenietend in de zetel hang, denk ik vaak na over de topmomenten van die dag. Ik probeer voor mezelf vaak een oplijsting te maken van de mooiste, meest intense of warmste momenten van de dag. En geloof me, vaak is dat moeilijk kiezen. 


Ook aan mijn koppels vraag ik het wel eens, welke drie momenten hun het meeste zullen bijblijven. En daar komen niet altijd de meest voor de handliggende antwoorden uit. Iedereen heeft andere prioriteiten, een andere persoonlijkheid. De ene geniet van de onverdeelde aandacht, de ander van de bomma die een traantje wegpinkt. Liefde is sowieso mooi... daar zijn we het allemaal over eens. Maar ik geef je een top 3 mooiste momenten volgens m'n koppels en volgens mezelf.


Op drie: een momentje met z'n tweetjes


Eentje die koppels vaak vernoemen als één van hun favoriete momenten, maar waar ze vreemd genoeg niet altijd bij stilstaan bij het plannen van hun grote dag. Middenin een dag vol gasten, drukte en rush kan het enorm deugd doen om jullie even terug te trekken. Een wandelingetje, kleine picknick of een extra ommetje met de wagen... Je hoeft het niet te groots te zien. Het is gewoon zo fijn om even te ontsnappen, aandacht aan elkaar te geven en alvast even terug te blikken en vooruit te kijken op je dag. 


Vaak maken koppels hier niet expliciet de tijd voor, maar is dit het moment van de fotoshoot. De ene gaat graag creatief los, de ander houdt meer van spontane foto's. Hoor jij bij die laatste groep? Dan is een momentje weg ideaal om foto's te maken. Maak het gezellig, loop een rondje, pak elkaar eens stevig vast, lach samen met de speech van je vader en met de rijst in je haar. De fotograaf loopt een eindje met jullie mee en maakt foto's. Maak je het graag extra romantisch? Bedenk een paar woordjes die je tegen elkaar wil zeggen. Intiem, enkel jullie twee. En neem er even de tijd voor tijdens een wandelingetje. Je zal zien: deze pure momenten zijn zo kostbaar om op beeld te hebben.


Maaaar... mijn favoriete 'getaway' momentje? Een kwartiertje afsnoepen van het avondfeest. Eventjes weglopen van de gasten. Tijdens het gouden uurtje. Het dichtstbijzijnde veldje opzoeken en wat foto's maken samen in het warmste licht. Zo leuk! Op en top genieten!


Op twee: Ceremonie & Geloften


Deze kan natuurlijk niet ontbreken: de ceremonie met als hoogtepunt de geloften. 


De ceremonie staat echt gelijk aan het vieren van jullie liefde. De liefde tussen jullie tweeën, maar ook de liefde die voelbaar is in het hele gezelschap. Wat deze viering nog specialer maakt, is ongetwijfeld de persoonlijke touch. De tijd dat iedereen dezelfde Kerkelijke viering had, is al lang voorbij. Trouwen doe je tegenwoordig in het bos, onder een tent, in een schuur,... Met persoonlijke teksten, originele rituelen, live muziek en een grappige noot. Als fotograaf merk ik dat een ceremonie een moment met enorm veel verbinding is. Er heerst zo'n mooi samenhorigheidsgevoel. Zo'n intens gevoel van geluk, liefde en trots. 


En dan is het tijd voor de geloften. Voor velen een spannend moment, maar vaak ook heel intens. Traditioneel worden ze gelezen in het bijzijn van de gasten vlak voor het jawoord en het uitwisselen van de ringen. Toch is er niemand die je verplicht om dit zo aan te pakken. Pak je het liever intiemer aan? Waarom niet geloften voorlezen onder jullie tweetjes? Tijdens een wandelingetje, of tijdens een apart momentje bij de fotoshoot. Het is heel waardevol om de fotograaf  mee te nemen en dit intieme moment te laten vastleggen.


Op één: de First Look


Het topmoment der topmomenten.


De dag begint. Misschien hebben jullie apart geslapen? Misschien ook niet en nemen jullie nu, voor eventjes, afscheid van elkaar. Het klaarmaken in het bijzijn van je dichtste vrienden of familie is een heel speciaal moment. De spanning bouwt stilaan op, de hele dag ligt nog voor je. Zoveel om naar uit te kijken. Eindelijk mag je je helemaal opmaken voor de grote dag, je in je gloednieuwe trouwkledij heisen. 


Dan is het zo ver. Het startschot van de dag, het eerste hoogtepunt: de First Look. Dit is zo'n mooi moment! Ik merk dat koppels vaak wel een 'First Look-moment' incalculeren, maar er niet altijd bij stilstaan hoe dit best te organiseren. Denk eraan dat je zelf niets in goede banen kan leiden op dat moment (ah nee ;)) en dat je best vooraf al afspreekt hoe dit aan te pakken. Wie wil je er graag bij? Waar? Wie komt naar wie toe? Wil je dat je partner zich omdraait wanneer jij klaarstaat? Of lopen jullie naar elkaar toe? Het zijn de kleine details die er een 'wauw-moment' van maken. Het kan helpen om een verantwoordelijke aan te duiden die goed weet hoe de First Look in goede banen te leiden. Stem ook even af met je fotograaf, want dit is echt een prachtig moment om op beeld te hebben!


Zoek je wat inspiratie? Uiteraard kan de First Look in je eigen trappenhal of woonkamer plaatsvinden, maar denk ook eens aan andere plekken: de tuin, een bos, een open veldje, een industriële locatie.


Natuurlijk zijn er nog zoveel andere onvergetelijke momenten. De openingsdans, het dansfeest, de speeches, het buitengaan bij het stadhuis,... Zorg ervoor dat je alles op beeld hebt. Je zal zo dankbaar zijn voor die tastbare herinnering.


Liefs,

Hannah