28 oktober 2020
Long story short: verliefd, verloofd en dan zoek je plots een huwelijksfotograaf. Je schuimt het internet af, bekijkt portfolio's, vergelijkt prijzen, schuimt nog eens het internet af. Want ja... hoe beslis je zoiets? Ze zijn met zovelen. En een groot deel van hen is goed in z'n vak. Maar hoe weet je nu welke huwelijksfotograaf het beste bij jullie past?
Er zijn enorm veel factoren die hierin een rol kunnen spelen. En dat is echt niet alleen maar de investering en de hoeveelheid beelden die je opgeleverd krijgt. Het gaat om de editstijl, het contact dat je met de fotograaf hebt, de manier van aanpakken, z'n stijl van fotograferen en meer.
In deze blogpost leidt ik jullie doorheen een aantal elementen die misschien wel de moeite waard zijn om eens bij stil te staan.
Regio
In eerste instantie zoek je misschien naar fotografen in jouw buurt. Het kan een interessante insteek zijn, want ze kennen vaak de mooie plekjes in de buurt, kennen de stad- en gemeentehuizen in jouw regio als hun binnenzak en je springt er makkelijk eens binnen. Wellicht bespaar je op die manier ook wel wat centjes aangezien de vervoerskosten zullen meevallen. Staat of valt deze - best wel belangrijke - beslissing bij deze factor? Wellicht niet.
Prijs
Het kostenplaatje is voor velen een belangrijke doorslaggevende factor. We weten allemaal: een huwelijksfotograaf kost geld. Niet per sé voor de uren dat hij of zij effectief foto's maakt, maar ook - en vooral - voor de vele uren dat hij nadien nog achter zijn computer zit om foto's te bewerken. Reken voor 12 uren fotografie zeker nog eens 24 uren om dit alles verwerkt en bewerkt te krijgen. We leveren kwaliteit af en elke foto verdient dan ook exclusieve aandacht. Elke foto wordt afzonderlijk bewerkt. Vaak werken huwelijksfotografen met een pakketprijs waarin bepaalde zaken inbegrepen zijn (denk aan een album, extra foto's in vergelijking met een fotoshoot,...).
Remember: een fotograaf die beduidend minder vraagt dan zijn concullega's keert zichzelf geen loon uit of levert niet de kwaliteit af die je verdient ;)
Fotografiestijl
Over stijl valt veel te zeggen. Er valt niet te discussiëren over smaken en kleuren, maar het is wel belangrijk dat je zoekt naar een fotograaf wiens stijl aanleunt bij wat jullie aanspreekt.
Als we spreken over fotografiestijl, heb ik het vooral over hoe een fotograaf jullie dag in beeld brengt.
Grofweg zijn er een viertal stromingen:
Reportage
De fotograaf zal zo weinig mogelijk tussenkomen. Dat wil zeggen dat hij niet vraagt om te poseren, geen momenten zal 'uitlokken', jullie volgt en mee gaat in 'the flow'. Hij legt jullie dag vast vanuit zijn ogen, zoals het zich op dat moment afspeelt, maar mét oog voor de kleine momentjes. Vaak met aandacht voor emotie en humor!
Arty/Creatief
Deze fotografen gaan volledig los tijdens de fotoshoot en maken vaak fancy, arty beelden. Hier komt vaak wél poseren aan te pas. Ze spelen met perspectieven, licht, soms ook lampen, en zijn niet vies van een meer kunstzinnige insteek.
Klassiek
Houd je meer van een klassieke stijl? Ze kiezen vaak zeer mooie fotolocaties uit en hebben oog voor de 'typische, maar mooie plaatjes', de all-time-favorites. De fotograaf kiest voor een vrij exacte weergave van jullie dag met tijdloze plaatjes. Ze zullen er niet uitspringen met de meest speciale beelden, maar wat ze doen doen ze goed.
Storytelling
De storyteller is iemand die oog heeft voor emoties, dynamieken en interacties tussen mensen. Ze worden vaak getriggerd door (familie)verhalen en willen dat jullie foto's een bepaald gevoel opnieuw oproepen. Deze fotografen willen een verhaal vertellen en dit verhaal is vaak gebaseerd op de emoties doorheen de dag.
Uiteraard is het meestal geen of-of verhaal. Een klassieke fotograaf negeert geen emoties en een storyteller zal heus niet enkel huilende mensen fotograferen ;) Maar toch is het goed om stil te staan bij wat jullie belangrijk vinden.
Zelf herken ik me het meeste in het storytelling- en reportagestraatje. Al laat ik jullie tijdens een shoot niet helemaal los en zal ik ook durven aansturen: waar ga je staan, wat doe je,...? Maar eenmaal het kader er is, druk ik pas af wanneer dat spontane moment ontstaat. Ik ga ook wel eens voor meer geposeerde beelden met wat creatievere invalshoeken. Maar de balans leunt voor mij toch naar de kleine momentjes, die momenten die je later weer helemaal meenemen naar jullie dag, jullie beleving, jullie emoties, jullie verhaal!
Editstijl
De fotografiestijl staat los van de stijl waarin een fotograaf zijn foto's bewerkt. Al merk ik toch vaak dat er bepaalde lijnen terug te vinden zijn. Over editstijl kan ik kort zijn: zoek naar wat jij mooi vindt! Voel je meer voor foto's met echte kleuren, die vaak tijdloos zijn? Of heb je toch een voorliefde voor foto's met erg warme of verzadigde tinten? Bedenk voor jezelf wat je nu mooi vindt en wat je wellicht binnen 10 of 20 jaar nog mooi vindt. Uiteraard zijn er trends die komen en gaan (denk aan de tijd dat we met z'n allen fan waren van sepia ;)), maar kijk vooral wat jullie aanspreekt.
Maar vooral...
Contacteer fotografen, spreek met hen (online of in real life) en voel met wie je de beste klik hebt. Vraag hen naar hun stijl en blader door hun portfolio. Een fijne tip: vraag of je een volledig afgewerkt huwelijk mag bekijken. Op die manier weet je echt wat je kan verwachten en zie je niet enkel een selectie aan plaatjes.